Przepisy sanitarno – epidemiologiczne w hotelu i obiekcie SPA

Temat przepisów sanitarno – epidemiologicznych w hotelu i obiekcie SPA jest mocno rozbudowany. Hotelarstwo nie posiada bowiem osobnych, dedykowanych sobie przepisów regulujących kwestie sanitarno-epidemiologiczne oraz BHP. Trzeba zatem korzystać z istniejących przepisów prawa.

Zapraszam wszystkich, w tym studentów WSB Szczecin do zapoznania się z prezentacją-wykładem po tytułem: Przepisy sanitarno – epidemiologiczne w hotelu i obiekcie SPA. Czekam także na Wasze komentarze, sugestie bądź pytania.

PS. Drodzy studenci, mam nadzieję, że Was nie zanudziłem :-)

Prezentację można ściągnąć klikając tutaj

PS2. Poniżej przedstawiam listę aktów prawnych, w oparciu o które przygotowałem swój wykład. Polecam także BHP w praktyce Bogdana Rączkowskiego.

  • Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (Dz. U. z 2017 r. poz. 1332, 1529, z 2018 r. poz. 12.)
  • Rozporządzenie (WE) NR 852-2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych
  • Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004 r. w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. z dnia 18 sierpnia 2004 r.)
  • Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. (tekst pierwotny: Dz. U. 1997 r. Nr 129 poz. 844) (tekst jednolity: Dz. U. 2003 r. Nr 169 poz. 1650)
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2011 r. w sprawie badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy (D. U. 2011 Nr 33 poz. 166)
  • Rozporządzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 27. stycznia 1994 r. w sprawie bezpieczeństwa higieny pracy przy stosowaniu środków chemicznych do uzdatniania wody (D. U. 1994 Nr 21 poz. 73)
  • Rozporządzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 1 grudnia 1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe (D. U. 1998 Nr 148 poz. 973)
  • Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 marca 2000 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy ręcznych pracach transportowych oraz innych pracach związanych z wysiłkiem fizycznym (Dz.U. 2000 nr 26 poz. 313)
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 30 grudnia 2004 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy związanej z występowaniem w miejscu pracy czynników chemicznych (Dz.U. 2005 nr 11 poz. 86)
  • Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 30 października 2002 r. w sprawie minimalnych wymagań dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy w zakresie użytkowania
  • maszyn przez pracowników podczas pracy. (Dz.U. 2002 nr 191 poz. 1596)
  • Rozporządzenie Ministra Gospodarki i  Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (Dz.U. 2004 nr 188 poz. 1945)
  • Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 sierpnia 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz.U. 2010 nr 109 poz. 719)
  • Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. 1996 nr 60 poz. 279)
  • Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2007 r.w sprawie rzeczoznawców do spraw bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. 2007 nr 247 poz. 1835)
  • Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004 r. w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. z dnia 18 sierpnia 2004 r.)
  • Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 17 lipca 2015 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. 2015 poz. 1422)
  • Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 3 kwietnia 2017 r. w sprawie wykazu prac szczególnie uciążliwych lub szkodliwych dla zdrowia kobiet (Dz.U. 2017 poz. 796)
  • Rozporządzenie Ministra zdrowia z dnia 9 listopada 2015 r. w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać woda na pływalniach (Dz.U. 2017 poz. 2016)
  • Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 21 października 2008 r. w sprawie zasadniczych wymagań dla maszyn (Dz. U. 2008 poz. 1228)
  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz.U. 2006 nr 171 poz. 1225
  • Ustawa z dnia 28 lipca 2005 r. o lecznictwie uzdrowiskowym, uzdrowiskach i obszarach ochrony (Dz.U. 2005 nr 167 poz. 1399)
  • Ustawa z dnia 27 czerwca 1997 r. o służbie medycyny pracy (Dz.U. 1997 nr 96 poz. 593)
  • Ustawa z dnia 25 lutego 2011 r. o substancjach chemicznych i ich mieszaninach (Dz.U. 2011 nr 63 poz. 322)
  • Ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz.U. 2008 nr 234 poz. 1570)
  • Ustawa z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz.U. 2001 nr 72 poz. 747)
  • Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych (Dz.U. 1997 nr 133 poz. 884)